Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

VANHEMMILLE

Shakki on hyvin tasa-arvoinen harrastus, joka sopii kaikenikäisille pojille ja tytöille. Shakki tukee ominaisuuksia, joista on hyötyä myös koulutyössä, joten shakkia on enenevässä määrin ruvettu harrastamaan koulujen kerhoissa. Joissain maissa shakki on jopa yhtenä kouluaineena muiden joukossa. Shakki sopii oikeastaan kaikille lapsille. Vauhdikkaammat lapset oppivat shakkikerhossa rauhoittumaan ja keskittymään. Rauhallisemmat lapset löytävät shakista mukavan harrastuksen ja usein samanhenkisiä kavereita.

Shakin hyödyt koululaisille ilmenevät hyvin Euroopan parlamentin kannanotossa vuodelta 2012, jossa todetaan seuraavaa:

- Shakki on kaikista yhteiskunnallisista ryhmistä tulevien lasten ulottuvilla ja voi edistää sosiaalista yhteenkuuluvuutta sekä poliittisia tavoitteita, kuten sosiaalista osallistamista, syrjinnän torjumista, rikollisuuden vähentämistä ja jopa erilaisten riippuvuuksien torjuntaa.

 - Shakki voi parantaa kaikenikäisten lasten keskittymiskykyä, kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä ja kehittää luovuutta, intuitiota, muistia sekä analyyttisia kykyjä ja päätöksentekokykyä

- Shakki opettaa myös päättäväisyyttä, motivaatiota ja reiluutta.

 

LAPSILLE

Ensisijaisesti tunnit ovat hauskoja tapahtumia, joissa tarkoituksena on, että kaikilla olisi hauskaa. Välillä puuhastellaan vaativienkin ongelmien parissa, mutta niin, että vääriä vastauksia ei tarvitse pelätä. Varmaa on, että kaikki oppivat pelaamaan!

Moni lapsista innostuu kilpailuista ja siihen on mahdollisuus myös shakin parissa. Joka tunti päästään pelaamaankin. Lisäksi voimme järjestää koulujenvälisiä kilpailuja. Keväisin pelataan koululaisten Turun seudun mestaruudesta, johon kaikki halukkaat voivat osallistua. Parhaat koululaiset voivat osallistua myös koululaisten ja/tai nuorten Suomen mestaruuskisoihin henkilökohtaisella tai joukkuetasolla. Menestyksen myötä on mahdollisuus päästä jopa ulkomaille pelaamaan.

Vaikka useimmat lapset pitävät kilpailemisesta, shakista voi nauttia myös muilla tavoin. Esimerkiksi shakkitehtävien ratkaiseminen tai laatiminen voi sopia jollekulle kilpailemista paremmin. Pääasia on, että jokainen löytää oman tyylinsä pelata ja tavan nauttia pelistä.

Muistakaa, että shakki vaatii myös kuntoa! Miettiminen voi olla yllättävän rankkaa puuhaa.